Patruunat kivääriin valitaan käyttötarpeen mukaan


Kivääri on ase, jota käytetään metsästykseen. Kiväärillä voi metsästää monipuolisesti sen kaliiperista riippuen joko pien- tai suurriistaa. Patruunat kivääriin valitaan sen kaliiperin mukaan. Aiheena blogissa on metsästys ja tällä kertaa keskitymme erilaisiin metsästysaseisiin, kuten haulikkoihin kivääreihin ja myös siihen, miten valitaan patruunat kivääriin tai haulikkoon. Mukavaa, että löysit blogin pariin ja toivottavasti löydät aiheesta hyödyllistä tietoa.

Metsästyksessä käytetään kivääriä, haulikkoa, metsästysjousta tai yhdistelmäaseita

Metsästyksessä voi käyttää erilaisia aseita, kuten kivääriä, haulikkoa, metsästysjousta ja yhdistelmäaseita. Pääasiassa metsästykseen käytetään metsästyskivääriä ja metsästyshaulikkoa. Metsästystä aloitettaessa on tärkeää opetella turvallinen ja huolellinen aseenkäsittely vaaratilanteiden ja vahinkojen ehkäisemiseksi. Yksi tärkeimmistä säännöistä on käsitellä asetta aina kuin se olisi ladattu, olla osoittamatta mitään sen piipulla, olla varma kohteesta, jota ampuu ja pitää sormi aina liipaisinkaaren ulkopuolella niin kauan, kunnes kohde on tähtäimessä.

Metsästyshaulikko valitaan oman metsästystavan ja mieltymyksen mukaan

Metsästyshaulikossa käytetään haulipatruunoita ja sitä käytetään yleensä lyhyellä kantamalla ja nopeissa tilanteissa. Haulikon maksimi ampumaetäisyys on 35 m ja tyypillinen kohde, jota sillä metsästetään, on pienriista, kuten esimerkiksi vesi- ja kanalinnut, jänis, turkiseläimet ja metsäkauris. Haulikolla voi myös metsästää valkohäntäpeuroja ja villisikoja, mutta silloin siihen täytyy valita oikeanlainen ammus. Haulikoita on tarjolla erilaisia ja se kannattaa valita metsästystavan ja mieltymysten mukaan.

Metsästyskivääreitä on tarjolla erilaisia ja patruunat kivääriin valitaan sen tyypin mukaan

Kiväärissä on rihlattu piippu, jonka ansiosta sillä voidaan ampua tarkasti sekä lähelle että kauas. Kiväärissä on myös yleensä metsästyskiikari, jonka ansiosta riistaeläimet on helpompi tunnistaa ja osuminen aseella on helpompaa. Kiväärissä käytetään yleensä äänenvaimenninta kuulon suojaamiseksi. Erilaisia kiväärityyppejä ovat muun muassa pultti- eli sylinterilukkoinen kivääri, itselataava kivääri ja pienoiskivääri. Pulttilukkoinen kivääri ladataan käsin lukkoa liikuttamalla ja se on yleensä varustettu erillisellä lippaalla tai kiinteällä makasiinilla. Pulttilukkoinen kivääri on kertalaukeava asetyyppi, joka ladataan ammunnan jälkeen uudella patruunalla. Itselataava kivääri ampuu yhden patruunan kerrallaan ja lataa seuraavan patruunan automaattisesti seuraavaa laukausta varten. Pienoiskivääri ampuu 22- kaliiperin patruunoita ja sitä käytetään pienriistan metsästykseen. Kiväärin patruunat valitaan kiväärityypin mukaan, koska erityyppisissä kivääreissä käytetään erilaisia patruunoita ja samoin menetellään myös haulikon kohdalla. Oulun Ase Oy on luotettava metsästystarvikkeiden verkkokauppa. 

minusta

Blogi käsitöistä ja harrastuksista

Käsityöt ja käsillä tekeminen ovat hyödyllisiä harrastuksia monella tavalla. Usein lopputuloksena on käsivalmistettu ja uniikki tuote, esimerkiksi vaate, mutta käsityöt ovat hyväksi myös monella muulla tavalla. Käsitöiden tekeminen rentouttaa ja virkistää mieltä, mutta niiden harrastaminen edistää myös kaiken muun oppimista. Harrastusten yksi tärkeimpiä tehtäviä on toimia tasapainottajana joko kiireiselle ja stressaavalle arjelle tai työlle. Jos arki on kiireistä ja aika kortilla, on lohduttavaa muistaa, että jo muutama minuutti päivässä riittää terveysvaikutuksen saamiseen. Tervetuloa käsityö ja harrastus aiheisen blogin pariin, josta toivottavasti löydät inspiraatiota omiin projekteihisi. Mielellään voit myös jakaa omat inspiraation lähteesi sekä projektisi aiheeseen liittyen. Myös toiveita aiheista voi laittaa, jos mielessäsi on esimerkiksi jokin käsityömenetelmä, josta haluaisit lukea lisää.

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

2 February 2024
Luonnonkunnioitus ja turvallisuus ovat tärkeimpiä asioita metsästyksessä. Metsästys on monille intohimoinen harrastus, joka yhdistää ihmisiä luontoon

8 November 2023
  Jokaisen ampumaharrastajan on tärkeää ymmärtää, mikä on oikea patruunavalinta kivääriin. Kaikilla patruunoilla on erilaisia ominaisuuksia, jois

17 March 2023
Kivääri on ase, jota käytetään metsästykseen. Kiväärillä voi metsästää monipuolisesti sen kaliiperista riippuen joko pien- tai suurriistaa. Patruunat

tag